ΑΠΟΓΝΩΣΗ
1.Η απόγνωση δεν είναι το ίδιο με την κατάθλιψη, ωστόσο ένα σημαντικό σύμπτωμα της κατάθλιψης είναι το να νοιώθει κανείς σε απόγνωση.
2.Η απόγνωση μπορεί να οριστεί ως μια συνεχή συναισθηματική κατάσταση στην οποία τα άτομα βλέπουν περιορισμένες ή χωρίς εναλλακτικές ή προσωπικές επιλογές διαθέσιμες για να λύσουν προβλήματα ή να πετύχουν επιθυμητούς στόχους και δεν μπορούν να κινήσουν την ενέργεια από μόνοι τους για να αναγνωρίσουν στόχους ή να εξερευνήσουν τη λύση των προβλημάτων (Carpenito, 1989).
3.Πριν εξετάσουμε την απόγνωση, είναι απαραίτητο να ελέγξουμε την έννοια της ελπίδας και την προέλευση της.
- Η ελπίδα έχει έναν προσανατολισμό στο μέλλον. Το δύσκολο παρόν γίνεται ανεκτό μέσω της προσδοκίας αυτού που είναι να έρθει.
- Η ελπίδα και η εμπιστοσύνη είναι στενά συνδεδεμένες, όπου η εμπιστοσύνη πηγάζει από παρελθοντικές και τωρινές εμπειρίες.
- Η ελπίδα βοηθάει τους ανθρώπους να ανταπεξέρχονται σε δύσκολες και αγχωτικές καταστάσεις, απώλειες, τραγωδίες, αποτυχίες και γενικότερα, όταν κάποιος υποφέρει.
- Victor Frankl (1959) έγραψε για καταστάσεις όπου η ύπαρξη της ελπίδας ή η απουσία της σήμαινε τη διαφορά μεταξύ της επιβίωσης ή του θανάτου
- Για πολλούς, η σύνδεση με μια ανώτερη δύναμη είναι βασική για την ικανότητα να ελπίζεις και γι αυτό , η ελπίδα θεωρείται ως μια από τις πνευματικές ανάγκες και ότι είναι απαραίτητη για να είμαστε πνευματικά καλά (Carson 1988).
- Η πνευματική έννοια της ελπίδας αποτελείται από τρείς πλευρές. Η ελπίδα στο Θεό (ή μια ιερή δύναμη έξω από τον εαυτό), ελπίδα στον εαυτό και στο μέλλον αυτού και ελπίδα στους άλλους (Carson, 1988). Όταν όλες ή κάποιες από αυτές τις πλευρές της ελπίδας λείπουν, το άτομο μπορεί να βιώνει μια αίσθηση απόγνωσης.
4.Η θλίψη και η απόγνωση δεν είναι το ίδιο.
- η απόγνωση μπορεί να προκύπτει από τη θλίψη, ιδιαίτερα από μια πολύπλοκη θλίψη, αλλά επίσης μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας μεγαλύτερης κλίμακας εμπειριών και όχι μόνο μιας απώλειας.
5.Η αυτοκτονία που προκύπτει από την απόγνωση, είναι συχνά συνδεδεμένη με αθεράπευτο τραύμα.
6.Το τραύμα αλλάζει τον εγκέφαλο και την ανταπόκριση του νευρικού συστήματος.
Δρ. Βίκυ Σίμου